roma da gustare

rome to taste

pietanzeRisorsa 8

DIECI PIATTI TIPICI ROMANI

Carciofi alla romana
Crocchette di baccalà
Trippa
Gnocchi alla romana
Castagnole
Porchetta
Puntarelle alla romana
Coda alla vaccinara
Fagioli con le cotiche
Vignarola

La curiosità

Le puntarelle sono i germogli di una particolare varietà di cicoria catalogna che si presenta come un cespo di foglie di un bel verde intenso e di forma allungata, con la costa bianca e la parte verde seghettata. L’ortaggio è talmente antico da essere citato in uno scritto del 1550 a.C.e anche Plinio ne parla perché conosciuto nell’antico Egitto. Anche Galeno, famoso medico dell’Antica Grecia, consigliava questa verdura adatta alle malattie del fegato. È consigliato perché composto prevalentemente d’acqua, quindi dal bassissimo contenuto calorico (100 grammi di prodotto ne contengono appena 23) ma ricco di fibre, vitamine e sali minerali.

MOMENTI DA NON PERDERE

Approttate del clima autunnale, ancora mite, e partecipate alle sagre che si svolgono a Roma, in provincia e in tutto il Lazio: Sagra del fritto (Roma), Garbatella Street Food, Tartufo e Cioccolato (Subiaco), Sagra dell’uva (Marino), Sagra della patata (Ostia Antica), Sagra dell’uva (Zagarolo), Sagra della castagna (Manziana), Sagra della salsiccia (Morlupo), Castagnata (Anzio), Sagra del Marrone (Rocca di Cave).

TEN TYPICAL ROMAN DISHES

Roman artichokes (Pan artichoke heart)
Codfish croquettes (Cod with parsley breadcrumbs and eggs, fried)
Tripe (cow stomach cooked)
Roman gnocchi (Semolino gnocchi with milk baked in the oven with
pecorino cheese)
Castagnole (Flour balls with butter, fried and sweetened)
Porchetta (Spiced pork sliced)
Roman puntarelle (Chicory sprouts with lemon and anchovies)
Oxtail (Cow’s tail cooked with tomato and spices)
Beans with pork rinds (Beans with pork rind with tomato, slightly spicy)
Vignarola (Peas, broad beans, artichokes and bacon)

Out of curiosity

Puntarelle are the sprouts of a particular variety of Catalogna chicory which looks like a head of leaves of a beautiful intense green and elongated shape, with the white coast and the green serrated part. This vegetable is so ancient to be cited in a writing of 1550 BC, even Pliny mentions it because it was known in ancient Egypt. Even Galen, a famous doctor of Ancient Greece, recommended this vegetable for the diseases of the liver. It is recommended because it is mainly composed by water, therefore it has a very low caloric content (100 grams of product contain just 23 calories) but it is rich in fibers, vitamins and mineral salts.

moments not to be missed

Take advantage of the climate of Rome in autumn, still mild, to participate in the festivals taking place in Rome, in its province and throughout the Lazio region: Fried Food Festival (Rome), Garbatella Street Food (Rome), Truffle and Chocolate (Subiaco), Grape Festival (Marino), Potato Festival (Ostia Antica), Grape Festival (Zagarolo), Chestnut Festival (Manziana), Festival of the sausage (Morlupo), Chestnut Festival (Anzio and Rocca di Cave).

orcellinoRisorsa 14

MOSSE SUPER CONVENIENTI

• Bevete dai nasoni, le tipiche fontanelle romane
• Comprate dai mercati rionali
• Mangiate la tipica pizza romana al taglio
• Chiedete ai romani consigli sulle migliori trattorie dove mangiare

orcellinoRisorsa 14

SUPER CONVENIENT MOVES

• Drink from nasoni, the typical Roman fountains
• Buy from local markets
• Eat the typical Roman pizza by the slice
• Ask the Romans for advice on the best trattorias where to eat

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