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rome to taste

pietanzeRisorsa 8

DIECI PIATTI TIPICI ROMANI

Panino con la porchetta
Cacio e pepe
Maritozzo con la panna
Rigatoni alla amatriciana
Rigatoni alla gricia
Filetti di baccalà
Spaghetti alla carbonara
Supplì al telefono
Pinsa Romana
Gnocchi alla romana

LA CURIOSITÀ

Le origini della Pinsa romana risalgono a diversi secoli fa. Sarebbe frutto del genio dei contadini, che non potevano permettersi di sprecare nemmeno un grammo della farina che producevano con tanta fatica. Il prodotto più raffinato e lavorato era destinato ai mercati, ma la parte più grezza non si vendeva. Ma anche quei sacchi di farina erano preziosi, “l’oro degli antichi” e venivano utilizzati per creare un impasto con lievito madre a lunga lievitazione. Fu così che nacque la Pinsa, in origine simile ad una focaccia croccante e leggera, condita solo con olio, sale e salvia, dalla forma tipicamente allungata. La prima testimonianza storica della Pinsa si trova nell’Eneide. Virgilio la presenta come un pasto povero, che mangiarono Enea e i suoi compagni quando arrivarono nel Lazio, affamati e stremati.

MOMENTI DA NON PERDERE

La colazione al bar: cornetto e cappuccino schiumato per iniziare la giornata al massimo.

Caffè dopo pranzo in un bel bar del centro magari seduti all’aperto per godere del clima della Capitale in questa stagione.

Aperitivo in uno dei locali alla moda del centro storico sorseggiando un calice di vino o uno Spritz.

Cena in un’osteria tipica dove si respira l’aria della Roma di una volta, tra una carbonara e una trippa.

Dopocena a Trastevere a passeggiare sui sampietrini all’ombra della Cupola di San Pietro.

TEN TYPICAL ROMAN DISHES

Pork sandwich
Cacio and pepper (pasta with pecorino cheese)
Maritozzo with cream (sweet bread with cream)
Rigatoni with amatriciana sauce (pasta with bacon, sauce and pecorino)
Rigatoni with Gricia (pasta with bacon and pecorino)
Cod fillets
Spaghetti carbonara (with eggs, bacon and pecorino cheese)
Supplì on the phone (fried breaded rice with cheese)
Roman Pinsa (a kind of pizza crunchy and shaped as an oval)
Roman gnocchi (pasta made with potatoes and sauce)

OUT OF CURIOSITY

The origins of Pinsa romana date back to many centuries ago. It is believed to be the result of the genius of farmers, who could not afford to waste even a gram of the flour they produced with so much effort. The most refined and processed product was destined to the markets, but the coarsest part was not sold. But even those sacks of flour were precious, “the gold of the ancients” and were used to create a dough with a long leavening sourdough. This is how Pinsa was born, originally similar to a crispy and light focaccia, seasoned only with oil, salt and sage, with a typical elongated shape. The first historical evidence of Pinsa is found in the Aeneid. Virgil presents it as a poor meal, which Aeneas and his companions ate when they arrived in Latium, hungry and exhausted.

MOMENTS NOT TO BE MISSED

Breakfast at the bar: croissant and frothy cappuccino to start the day at its best.

Coffee after lunch in a nice bar in the center, perhaps sitting outdoors to enjoy climate of the capital in this season.

Aperitif in one of the trendy bars in the historic center sipping a glass of wine or a Spritz.

Dinner in a typical osteria where you can breathe the air of the Rome of the past, between a carbonara and a tripe.

After dinner, stroll through Trastevere on the cobblestones in the shadow of St. Peter’s dome.

orcellinoRisorsa 14

SUGGERIMENTI SUPER CONVENIENTI

– Acquistate nei supermercati.
– Bevete dai “nasoni” le tipiche fontanelle romane.
– Mangiate cibo da strada e nelle trattorie tipiche.
– Mangiate un panino mentre godete della primavera mite  della Capitale.
– Assaggiate tutti i fritti nelle tipiche pizzerie/rosticcerie;
  mangiate nei mercati rionali

orcellinoRisorsa 14

SUPER Affordable SUGGESTIONS

– Buy groceries in supermarkets.
– Drink at the “Nasoni”  the typical Roman drinking fountains.
– Eat street food or in typical roman taverns.
– Eat a sandwich while you enjoy the mild spring of the Capital.
– Taste fried food in tipical pizzerie/takeaways of the Capital.
– Eat in typical local markets.